woensdag 12 maart 2008

Stand van zaken!!

Zoals afgesproken in het project zal er via de weblog verslag worden gedaan van de voortgang van het e-portfolio afspraak project.

Hieronder het verslag vanuit Portfolio4u die samen met haar ontwikkel partner EDIA de tool in de software omgeving van Portfolio4u (Sakai) aan het inbouwen is.

Maar om te beginnen allereerst een screenshot van de applicatie zoals die nu al zichtbaar is.
Klik op de image voor een grotere weergave.


In de image ziet een keuze menu waar straks de portfolio eigenaar een keuze kan maken welke delen worden geëxporteerd op basis van de e-portfolio afspraak. Hieronder een uitgebreide beschrijving.

Voortgangsrapport voor het Kennisnet e-portfolio project


Portfolio4u
Amsterdam, 10 maart 2008

ROC Zadkine


Op 13 december 2007 is Portfolio4u gestart met de uitvoering van het Kennisnet e-portfolio project voor ROC Zadkine. In opdracht van Portfolio4u wordt de technische uitvoering van dit project verzorgd door Edia. Dit document geeft een overzicht van de opzet en voortgang van het project. Wij verwachten in april 2008 opnieuw een rapport uit te brengen.

De technische implementatie is opgesplitst in twee delen: een importfunctie en een exportfunctie. Wij hebben ervoor gekozen om eerst de importfunctie op te zetten. Deze stap is inmiddels rond. De functie is getest met het voorbeeldbestand van ‘Piet Portfolio’ van Kennisnet (zie screenshot). De testomgeving is gebouwd op Sakai versie 2.5.

Bij het importeren worden elementen uit het e-portfolio package van de student gekopieerd naar diens Portfolio. De lerende kan hierbij voor elk portfolio-onderdeel aangeven welke elementen wel en welke niet moeten worden geïmporteerd. Er wordt dus bewust gekozen voor een systeem waarmee de gebruiker zelf veel controle krijgt over de import/export.

In principe worden alle types elementen in het portfolio geïmporteerd als portfolio form items. Bovendien worden alle bestanden die in het portfolio package zijn opgenomen geïmporteerd in de resources (Mijn documenten) van de lerende.

Het importeren van een e-portfolio package is een proces in twee stappen. In de eerste stap selecteert of uploadt de gebruiker zijn of haar e-portfolio package en wordt de inhoud van dat package aan de gebruiker getoond. In de tweede stap selecteert de gebruiker elementen en worden de geselecteerde elementen geïmporteerd. ( met vinkjes voor de geselecteerde items )

De geïmporteerde e-portfolio elementen worden in Portfolio4u opgeslagen als form items in de resources van de gebruiker. Voor de verschillende elementtypes worden Sakai forms gemaakt, zodat de gebruiker na het importeren de elementen kan bekijken en wijzigen in het formulier.

De volgende te nemen stappen in de technische uitvoering zijn het maken van de exportfunctie en de matrix en profile handlers. Deze handlers bepalen hoe gegevens uit de matrix- en profielmodules van Portfolio4u behandeld moeten worden bij de export.

Geen opmerkingen: